Η Νικήτη, η οποία απέχει μόλις 98 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ένα χωριό της Χαλκιδικής που βάζει τον επισκέπτη εξαρχής σε δίλημμα. Βουνό ή θάλασσα;

Οποιαδήποτε και να είναι τελικά η επιλογή σας, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ευχάριστες αναμνήσεις, που θα πάρετε μαζί σας σαν ενθύμιο μόλις φύγετε από αυτόν τον παράδεισο.

Το σταυροδρόμι του κεντρικού δρόμου οδηγεί, είτε σε φιδωτά δρομάκια που καταλήγουν στον προϊστορικό οικισμό, όπου διατηρούνται σπίτια που είναι κτισμένα από το 1830, είτε στην παραλία της Νικήτης.

Στην παραλία της Νικήτης, οι καφετέριες διαδέχονται η μια την άλλη και προσφέρουν ανεξαιρέτως σκιά και θέα στη θάλασσα. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και να δειπνήσετε ή να πιείτε ένα ποτό στην παραλία, πάνω στην αμμουδιά και πλάι στο κύμα.

Ο παραλιακός πεζόδρομος όπου απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων, προτρέπει για ασφαλή πεζοπορία – βόλτα από μεγάλους και παιδιά.

Η Νικήτη διαθέτει και αξιόλογη κίνηση στα μικρά καταστήματα της παραλιάς που προσφέρουν επιλογές για σουβενίρ, εκλεκτά τοπικά προϊόντα αλλά και shopping therapy.

Απολαύστε
τη Νικήτη

pezodromos-nikiti

Ο παλιός οικισμός
τη Νικήτης

palia-nikitii

Ο παλιός οικισμός της Νικήτης, με σπίτια κτισμένα από το 1830 κι έπειτα, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό οικιστικό σύνολο και το σπουδαιότερο μνημείο της περιοχής. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι καμινάδες των σπιτιών. Θεωρείται ιστορικός τόπος και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ναός του Αγίου Νικήτα (1867) κτίσθηκε στην θέση του μετοχιακού πύργου που προστάτευε το εκεί μετόχι της Μονής Ξενοφώντος. (Μετόχι του Νεακίτου). Από τα ερείπια του πύργου κτίσθηκε ο σημερινός ενοριακός ναός του Αγίου Νικήτα.

Το παλιό σχολείο χτίστηκε το 1890-1918.

Ο κοιμητηριακός ναός, είναι κτίσμα του 16ου αι., από το οποίο σώζεται μόνο το μεσαίο κλίτος. Διατηρούνται τοιχογραφίες του τέλους του 16ου αι. Αποτελούσε τον ενοριακό ναό του χωριού πριν από την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικήτα.

Διαλέξτε την ταβέρνα που προτιμάτε και αφεθείτε στη μαγεία της ηρεμίας και των αργών ρυθμών μιας άλλης εποχής, που ο άνθρωπος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τη φύση.

Επιπλέον, αξίζει να πιείτε έναν ελληνικό καφέ στο καφενείο του παλαιού χωριού, με τα ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα κάτω από μια μεγάλη κληματαριά για περισσότερη σκιά.

X